Maca to andyjska roślina pochodząca z wysokogórskich rejonów. Jej łacińska nazwa to Lepidium meyeni. Od przeszło 2000 lat jest ważnym elementem diety mieszkańców Peru i Boliwi. Niemal każda część rośliny jest wykorzystywana np. : korzenie maca mogą być gotowane z owsianką czy też fermentowane do piwa, liście są często spożywane na surowo. Podczas hiszpańskiego okresu kolonizacji maca była tak ceniona, że używano jej jako formy waluty. Legendy podają, że Inkowie stosowali maca przed bitwą, aby zwiększyć ducha walki, siłę i kondycję.
Maca posiada wysoką wartość odżywczą, zawiera wiele substancji mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zazwyczaj zawiera ok 10% białek, 60% węglowodanów, 9% błonnika.
Istnieje kilka kolorów maca: kremowy, żółty, zielony, fioletowy, czerwony, czarny. Zasadniczo mają one zbliżone właściwości, niemniej jednak różnią nieznacznie w zależności od koloru. Maca czarna np. energetyzuje, rewitalizuje, korzystnie wpływa na pamięć. Maca żółta wykazuje ponadto działanie poprawiające sprawność seksualną i libido.
Maca BIO Suplement Diety
Rainforest Foods Maca jest uprawiana ekologicznie na wysokości ponad 4000 m i stanowi połączenie 4 rodzajów: czerwonej, żółtej, fioletowej i czarnej, dzięki czemu otrzymujemy w jednym produkcie wszystko to co najlepsze. Maca Rainforest Foods otrzymała nagrodę Platinum Award za najlepszy ekologiczny produkt sproszkowany w 2011roku. Maca Raiforest Foods posiada certyfikat ekologiczny Soil Association, co gwarantuje, że produkt sprzedawany jako ekologiczny rzeczywiście takim jest. Jedyną gwarancją, że klient kupuje produkt ekologiczny jest certyfikat ekologiczny danego kraju i obowiązkowe logo UE w postaci zielonego liścia (dotyczy produktów spożywczych, w tym suplementów diety). Ponadto wszystkie produkty certyfikowane ekologicznie muszą posiadać kod certyfikacji na opakowaniu. Dla firm brytyjskich takich jak Rainforest Foods ma to format GB-ORG-05. Jeśli taki kod nie jest obecny na opakowaniu-produkt nie jest ekologiczny.
Certyfikat ekologiczny jest gwarancją, że produkt nie jest skażony resztkami pestycydów, środków owadobójczych czy chwastobójczych. W trosce o swoje zdrowie warto wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym. Maca Rainforest Foods jest kapsułkowana w Wielkiej Brytanii przez wiodącą firmę, spełniającą rygorystyczne normy i wymogi MHRA (Medicine and Healthcare products Regulatory Agency).
Wszystkie kapsułki Rainforest Foods są produkowane na bazie roślinnej celulozy, mają certyfikat Vegan Society, Halal i Kosher. Każda kapsułka zawiera 100%maca i nic ponadto-czyli żadnych substancji wypełniających, przeciwzbrylających, cukru itp.
Zalecane spożycie: Dziennie do 2 kapsułek popijając wodą, najlepiej 30 minut przed posiłkiem.
Stosowanie w trakcie ciąży i w okresie karmienia piersią oraz przez osoby przyjmujących leki tylko po konsultacji z lekarzem.
Odpowiedni dla Wegetarian i Wegan.
Uwaga! Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia są ważne dla zachowania dobrego stanu zdrowia.Warunki przechowywania: Suplementy diety należy przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Z dala od bezpośredniego promieniowania słonecznego w temperaturze poniżej 30oC.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Firma Rainforest Food została założona w 2008 roku w celu pozyskiwania wysokiej jakości produktów żywnościowych od świadomych ekologicznie i etycznych dostawców. Rainforest Food tworzą ludzie oddani służbie swoim klientom i rolnikom, ale także samej naturze. Firma współpracuję z charytatywnymi środowiskowymi i humanitarnymi projektami. Większość rolników, z którymi współpracuję firma znajduję się w krajach rozwijających się, oznacza to, że Rainforest Foods wspiera ich rozwój. Za każdą sprzedaną paczkę produktów Rainforest Foods przekazuję środki na rzecz lasów w rezerwacie Neblina w Ekwadorze. Produkty Rainforest Food cechuję wysoka jakość i dbałość o spełnianie rygorystycznych norm i wymogów.
Korzeń Maca jest rośliną bogatą w aminokwasy, witaminy oraz zawiera dużą ilość błonnika. Korzeń zawiera witaminy takie A, B1, B2, B6, C i E oraz minerały - wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas i sód. Nie ulega wątpliwości, że korzeń Maca posiada właściwości leczniczych i zastosowań w medycynie naturalnej. Do zastosowań Korzenia zalicza się:
Nasz organizm nie produkuję samodzielnie witaminy C, dlatego ważne jest abyśmy dostarczali witaminę przez żywność lub suplementację. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić że regularne spożywanie witaminy C zmniejsza ryzyko zachorowań na raka lub chorobę wieńcową. Dodatkowo witamina C wspomaga leczenie wielu chorób wirusowych lub bakteryjnych. Niedobór witaminy może powodować m.in:
Więcej informacji na temat witaminy C i wielu innych znajdziecie na naszym blogu w artykule "Witamina C - kwas askorbinowy" bądź na stronie Witamina.info